Hirdetés:

Ingyen horgásztó hirdetési
lehetőség az oldalon! ...tovább
Bejelentkezés  |    Regisztráció  |    Elfelejtett jelszó
Hírek    |    Vizeink    |    Társalgó    |    Kapcsolat

"Dél" ajándéka


Az elmúlt év igen vérszegényre sikeredett a horgászat szempontjából, nem igazán volt alkalmam kijutni a Folyóra, és persze ezen alkalmakkor is általában elmaradt a várva-várt fogás.
A balin volt az a hal, amely bármikor fogható volt, bármekkora méretben. Lehetet verőfényes, tikkasztó, déli napsütés, vagy koromsötét, hűvös éj, mindig rájuk lehetett lelni, vagy éppen ő talált az én csalimra. Volt tíz centistől a kétkilósig. Úgy tűnik a fenekeszeg az a hal, amely megtalálja még a szaporodási és táplálkozási feltételeit az átalakuló Folyóban.
Ami a balinon kívül kellemes meglepetést okozott az a küszözés közben fogott apró jászok tömege. Sokszor nem lehetett mellettük snecit fogni, és mivel sajnáltam volna ezekből halszeletet készíteni a süllők számára, a legtöbb esetben maradt a műcsalis pergetés.
Hasonló képen jártam november közepén is, mikor végre volt egy lyukas délutánom estével egybekötve. Az alacsony vízállásnak kifejezetten örültem, de a folyamatosan fújó gyenge déli szélnek már egyáltalán nem. Nem szeretek déli szélben horgászni, sosem fogtam ilyenkor érdemleges halat. De abban bíztam, hogy a nappal ez is elnyugszik.
Jóval sötétedés előtt vízre teszem a csónakomat, és hamar a megszokott helyemre érkezek.
Gondosan eltervezem, hogy mikor, mire horgászok a rövidke idő alatt. Nekiállok csalihalat gyűjteni, de természetesen nem jön össze a már említett "jász-invázió" miatt.
Változik a program, a csalihalas horgászat elmarad. Felszerelek egy műlegyes-villantós balinozó szereléket, bár rablásokat nem látni a közelgő napnyugta ellenére sem. Nincs is kapás, próbálom mélyebben, ott sem, még egy gyanús utánanyúlás sem.
Ezt is feladni kényszerülök és egyre fogyó reménnyel woblerrel kezdem keresni a part menti, éhes süllőket. Közben besötétedik és a szél egy cseppet sem csillapodott. Egy kapás sem. Persze nem csodálkozom, csak egy kicsit csalódott vagyok. Ezt is feladom. Talán a márnák. Bekötök az ígéretes helyre, egy kövezés fölé, és az igen gyorsan húzó vízbe vetem a húsos gilisztákkal tűzdelt horgomat. Eltelik félóra, háromnegyedóra, semmi. Irány hazafele. Felszedem a súlyos horgonyomat, majd indulok fölfelé a Folyón.
A következő kövezésnél lelassítok, hiszen az eredeti terv szerint meg kellene áljak még néhány dobásra, csak hát ilyen kapástalan időben...
Végül kikötök szép csendben, ahogy kell. Ezen a helyen, ha van hal, akkor közvetlen a partmentén táplálkozik, ezért szinte négykézláb osonok. Dobok néhányat a lábam elé és láss csodát, kapásom van. Hamar kipenderítek egy 20 cm-es süllőt. Épp csak a horog hegye fogta a szája szélét, amint a kezembe vettem ki is fordul belőle, és csúsztatom vissza némán a vízbe. Mi a fene? Déli szélben süllő? Biztos véletlen. Nem is volt több kapásom, egészen addig még igen hosszúra sikerült eldobnom a műcsalit. Néhány lassú csévélés után erős, határozott koppanást érzékelek, majd a féket meg-megszólaltatva lop néhány méter zsinórt is. Megremeg kezem-lábam, megszűnök gondolkodni is néhány másodpercre, évek óta nem éreztem ilyet pergetés közben, nemhogy ma! Kábulatomból magamhoz térve próbálom az erős tartásából kimozdítani és lassan magam felé pumpálni. Egy-két taktus után azonban mindig visszalopja a biztonságosnak vélt távolságot. Három-négy perc múlva sikerül kimozdítani stabil helyzetéből és néhány kirohanás mellett jelentős zsinórmennyiséget csévélhetek fel.
Ekkor kezd foglalkoztatni a gondolat, hogy mi a fene lehet ez. Próbálom magam meggyőzni, hogy biztos harcsa és akkor nem is kell nagyon izgulni, hiszen ennél már biztos fogtam nagyobbat, bár erre egyre kevesebb jel mutatkozik. Az időközben a felszín alatt érzékelhető fejrázások süllőre engednek következtetni, ami mindjárt növeli a pulzusszámomat, ekkora tüskéshátút még biztos nem fogtam, de talán a horgomról sem szabadult soha. És ekkor mindjárt eszembe jutott miként akadt kistestvére nem sokkal ezelőtt. Micsoda stressz, hát kell ez nekem! Kell hát, ez okozza minden horgász legszebb élményét, egy hosszan tartó, izgalmakkal, kétségekkel teli küzdelem.
Szerencsém van. A fejrázásos mutatványt mindvégig a felszín alatt produkálja, így sosem lazul meg a zsinórom annyira, hogy kiakadhasson a horog. Lassan elkészül az erejével, nincs több kirohanás, fejrázás, már csak a testet kell karnyújtásnyira húzni magamhoz. Ekkor pillantom meg először szürkés testét. A korom sötét ellenére, a tiszta őszi víznek köszönhetően már messziről világít, és most már biztos, hogy süllő.
A végső, és egyben talán a legkritikusabb művelet következik, a partra emelés. Nem szoktam hálót használni, most sincs nálam. Kézzel kell kiemeljem, de nem érem át a tarkóját. Ha most összeszedi minden erejét, és végső kirohanásba kezd, biztos megszabadul. Nem teszi. Gyakorlatilag vége. Egyik kezemmel egy kőre szorítom a fejét, majd leteszem a botot, és két kézzel emelem ki. Megvan! Lámpafénynél próbálom kioperálni a horgot, és megállapíthatom hogy semmi esélye nem volt. A hét centis wobbler orral kifelé állt, az első horog nem sok mindent tartott, de a hátsó részben húsba, részben pedig a kopoltyúlemezek közé akadt, komoly vérveszteséget okozva a nemes ragadozónak. Nem sokkal maradt el az öt kilótól.
Értetlenül, továbbra is reszkető végtagokkal nézegetem. Ilyen "süket" estén, hogy kerülhetett egy ilyen hal a kezeim közé. Ez csak a déli szél fújhatta nekem, a "dél" ajándéka.

...vissza

Hozzászolások


Hozzászolásod ** :
Hitelesítő kód megadása * :
Új üzenet válasz erre:   
(Ha hozzá akarsz szólni a témához előbb be kell jelentkezned!)
Vissza a többi témához


Megjegyzések:
  *-gal jelölt : a mező kitöltése kötelező.
**-gal jelölt : a mezőkben speciális formázó karakterek is használhatók:
- [b|vastag betű/] = vastag betű
- [i|dőlt betű/] = vastag betű
- [email|info@holhorgasszunk.hu|info/] = (spamoktól védett)
- [link|http://holhorgasszunk.hu/regisztracio.php|klikk ide/] = klikk ide
- lista: [li|1. elem|2 .elem] =
  • 1. elem
  • 2. elem


További információk kérése
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.