Hirdetés:

Ingyen horgásztó hirdetési
lehetőség az oldalon! ...tovább
Bejelentkezés  |    Regisztráció  |    Elfelejtett jelszó
Hírek    |    Vizeink    |    Társalgó    |    Kapcsolat

Rakaca-víztározó

Kezelő

Horgász Egyesületek Borsod Abaúj Zemplén M.-i Sz.

Terület

200 hektár

Elérhetőségek

 • Kezelő címe: 3530 Miskolc Korvin Ottó u. 15.
 • H.E.B.A.Z: +36-46-324702
 • Email:
 • Honlap: http://www.rakacateam.ucoz.hu

Fogható halfajok

Ponty (21kg), Amur (16kg), Harcs (68kg), Busa (70kg), Dévérkeszeg (4,7kg), Kárász (2.4kg)

Horgász időszak

Telepítések idején és azok után 2 héttel teljes, majd ideig részleges tilalom.ezen kívül nyitva egész évben.

Szabályok

A MOHOSZ országos horgászrendje.
Külön tételek:

- csónakból pergetni Tilos!
- horgászkészség behordása Tilos!
- gátról horgászni Tilos!
- kíméleti területet horgászni Tilos!

Telepítések

Ősszel, közel: 100 mázsa, tavasszal, 2-3 nyaras pontyok, amurok

Csónak hazsnálati lehetőség

Engedélyezett, de horgászni csónakból csak hajnal ói 04:00-tól este 23:00-ig szabad

Jegyváltás

Sporigo Horgászbolt, Miskolc Szilágy D. u 9.  TÉRKÉP IDE
web: www.sporigo.hu

Rakaca-víztározó HE, Szalonna Petőfi u 104.  TÉRKÉP IDE

Cornex Horgászcentrum, Miskolc Soltész Nagy Kálmán u. 30. TÉRKÉP IDE
web: cornex.hu

Spéci Horgászbolt, Kazincbarcika Tardonai Út 74.

Jegyárak

 • Ifjúsági: 1430 - MOHOSZ tag napijegy
 • Ifjúsági: 2100 - nem MOHOSZ tag napijegy
 • Ifjúsági: 11550 - MOHOSZ tag területi jegy
 • Ifjúsági: 18500 - nem MOHOSZ tag területi jegy
 • Felnőtt: 2750 - MOHOSZ tag napijegy
 • Felnőtt: 3850 - nem MOHOSZ tag napijegy
 • Felnőtt: 24200 - MOHOSZ tag területi jegy
 • Felnőtt: 36300 - nem MOHOSZ tag területi jeg

Megközelítés

Autóval Miskolcról indulva a következő útvonalon:

Miskolc --> Sajószentpéter --> Edelény --> Szendrőlád --> Szendrő --> Szalonna ( beérve a községbe az első kereszteződésnél jobbra) --> Rakaca Víztározó zárógát.

Autóbusszal:

Miskolc autóállomásról a 10 -es állásról indulnak járatok Bódvaszilas, Debréte, Jósvafő célállomással. A Debrétei járattal átszállás nélkül utazhatunk a tározó gátjánál lévő buszmegállóig, vagy közlekedhetünk tovább, mivel a tározó közvetlen partvonala mellett húzódik végig a főút, amelyen 3-4 buszmegálló található.

Vonattal:

Miskolc Tiszai pályaudvarról a Miskolc - Tornanádaska vonalon közlekedő járatra felszálva Szalonna állomásig közlekedve, onnan autóbusszal lehet eljutni a tározóhoz. Visszaútnál a község vonatállomásán nincs lehetőség jegyváltásra, ezért érdemes oda-vissza jegyet váltani, vagy a visszaútnál a kalauztó kérni.

Hány km-re található a Rakaca Víztározó?

Miskolctól 47 km Térkép
Kazincbarcikától 33 km Térkép
Budapesttől 216 km Térkép
Debrecentől 143 km Térkép
GPS koordináták: 48.45616, 20.783987
...térkép megnyitása

Leírás

A Borsodi

iparvidék vízellátásának javítására 1962-re készült el a Rakaca-völgyi tározó. Az 1958-ban kezdődött kivitelezés legnagyobb feladata természetesen a 850 m hosszú és 8 m magas zárógát megépítése volt. A gát építő anyagát a közeli Borzlyuktető agyagdombja a Dunnatető szolgáltatta. Az agyag tömörítését az e célra szerkesztett 12 tonnás un. "juhláb (fogasos) hengerekkel" végezték. A gáttestbe mintegy 135 ezer köbméter agyagot építettek be. A gátkorona szélessége 4,3 méter, rajta makadám út vezet. A gát "rézsűjét" (víz felőli oldal) betonlapokkal burkolták. A víztározás célja volt, hogy a tó vízével a Bódva vízmennyiségét 1,900 liter/secundun állandó vízmennyiségen tartsák az aszályos időszakokban is. A víznek a Bódva felé való lebocsátását a gátba épített zsiliprendszer teszi lehetővé.  


Ezzel a szerkezettel tulajdonképpen a teljes leürítés is végrehajtható. A zsiliprendszer legfontosabb részei: a 16 méteres csőalagút, az árapasztást szabályozó un. "szivornyatorony" valamint az üzemvíz elbocsátását szolgáló akna. A csőalagút az alvízi oldalon energiatörő vízládába torkollik. Innen kerül a víz a Rakaca, újonnan ásott, rendezett medrén keresztül a Bódvába. A zsilip másodpercenként 50 köbméter vizet tud elbocsátani. A tervezők egyébként a gépi berendezés mellett - a katasztrofális, nagy esőzésekre is gondolva - egy un. "surranó"-t is beépítettek a gát északi oldalába. A surranó másodpercenként 30 köbméter víz áteresztésére képes.
  
A tó vízgyűjtő területe 250 négyzetkilométer. Vízfelülete közel 2 millió négyzetméter (190 hektár). A 3 kilométer hosszú völgy kb. 350 kataszteri holdján mintegy 5,5 millió köbméter vizet tud befogadni. A vízmélység átlagosan 4-6 méter, mélyebb részein 10-13 méter. A Rakaca-tó vizét a Rakaca patak táplálja. A kispatak a Lyuba-tanya fölött ered, Büttösön, Krasznokvajdán, Szászfán, Rakacán, Rakacaszenden és Meszesen keresztülfolyva Szalonnánál ömlik a Bódvába. A pataknak nagy az esése, hiszen csak a Rakaca és Meszes (Kígyószög) között majd 10-20 métert esik. Nevét - egyesek szerint - a rekettyéből vette. Ahogy most, régebben is sok fűzfa (rekettyefa) volt a partján. Mások a rákkal hozzák összefüggésbe, feltételezve, hogy esetleg a szláv eredetű rakovica (rákos - tudniillik a sok ráktól) szó lehet a névadó. A Csereháton eredő Rakaca patak felduzzasztásával létrejött hazánk egyik legészakibb fekvésű, nagyfelületű állóvize. A patak állandó, bő vizű vízhozama még kánikulában sem engedi apadásnak indulni a tavat. Friss, tiszta vize kimondottan jó hatással van a vízi élővilágra, hiszen itt még soha nem láttak halpusztulást, és soha nem tapasztaltak más, hasonló problémákat. A víz minőségére jó bizonyíték az itteni süllő populáció is. Növényzet: keményfa, erdő, gyep, nádas.

Egyéb információk

A Rakaca Team olyan horgászokból álló csapat, akiket összeköt az évek alatt a vízparton eltöltött rengeteg idő, a baráti kötelék, és egy szavazat, vagy ha úgy tetszik, egy like...amit mindannyian egy víz mellé tettünk le. Úgy éreztük most jöt el az ideje, hogy tegyünk közösen valamit ezért a gyönyörű tározóért, ami szerintem nem csak Nekünk de 50 éves korát tekintve jó pár ezer embernek: gyermeknek, felnőttnek, és idősnek. Azt tapasztalom, hogy mint pecsétet rányomják a " a halálra van ítélve" jelzőt a tározóra. Urak és Hölgyek! Ez meg is valósulhat, ha ott hagyjuk a szemetet másoknak, ha mértékletességet nem ismerve leraboljuk a tavat, ha akkor akarunk pontyra horgászni, amikor az 5 éves gyerek is tudna: telepítés után "5 perccel".
Ennek VÉGE! Nem hirdetjük álszenten a Catch and Release filozófiát, hiszen nem gyakoroljuk folyamatosan. De ellene fogunk tenni a Catch and Sell ( fogd meg és add el) filozófiának. De mi, páran kevesen vagyunk, ehhez minden horgásztársunk segítségére szükség van. Érezzük végre magunkénak ezt a vizet, szeressük, és védjük meg. Senkit nem fogunk elzavarni, ha egy ötlettel vagy épp segítő, támogató szándékkal jön felénk.

Segítsetek Minket, hogy Mi is segíthessünk!

Rakaca Team - csapat egy víztározóért!

TEAM RAKACA
CSAPAT EGY VÍZTÁROZÓÉRT
email: rakacateam@gmail.com
web: http://www.rakacateam.ucoz.hu/ (főszerkesztő: Vaskó Gergely)
media: http://www.youtube.com/user/rakacateam
 
...vissza

Hozzászolások


Hozzászolásod ** :
Hitelesítő kód megadása * :
Új üzenet válasz erre:   
(Ha hozzá akarsz szólni a témához előbb be kell jelentkezned!)
Vissza a többi témához


Megjegyzések:
  *-gal jelölt : a mező kitöltése kötelező.
**-gal jelölt : a mezőkben speciális formázó karakterek is használhatók:
- [b|vastag betű/] = vastag betű
- [i|dőlt betű/] = vastag betű
- [email|info@holhorgasszunk.hu|info/] = (spamoktól védett)
- [link|http://holhorgasszunk.hu/regisztracio.php|klikk ide/] = klikk ide
- lista: [li|1. elem|2 .elem] =
 • 1. elem
 • 2. elem


További információk kérése
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.